Huisvesting, Voeding,
Speelverrijking en Opvoeding.
Huisvesting:
als je een hond in huis neemt, moet je er natuurlijk wel voor kunnen zorgen dat je vriend de volgende dingen heeft:
- Je hond moet voldoende bewegingsruimte krijgen, honden zijn erg sociale dieren en willen het liefst vrij rondhuppelen wanneer ze willen.
- Ze moeten ten alle tijden beschermt worden tegen de kou en regen, ze moeten dus onderdak hebben, laat je hond niet buiten slapen zonder schuilplekken, want je hond wordt hier diep ongelukkig van.
- Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren, het liefst snuffelen ze alles wat ze zien. zorg ervoor dat ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.
- Zorg dat je hond niet blootgesteld word aan scherpe materialen, je verkleint de kans de je hond zichzelf verwond.
- Zorg dat je de ruimte makkelijk kunt schoonmaken en ontsmetten, dit is erg belangrijk voor de hygiëne van je hond.
- Dag en nacht ritmes zijn erg belangrijk voor je hond. Een ruimte waarin het altijd licht of altijd donker is, kan schadelijk zijn voor het ritme van je hond, je vriend kan hier vermoeid van raken en zich niet goed voelen.
- zoals ik al eerder heb vernoemd, je hond is erg sociaal en zeer afhankelijk van contact met de mens en zijn soortgenoten, zorg er dus voor dat hij die contact krijgt, anders ontstaat de kans dat je hond zich agressief of juist bang gaat voorstellen tegenover iedereen en het liefst willen we natuurlijk gewoon knuffels.
voeding:
je wilt natuurlijk dat je hond de beste voeding krijgt, maar wat is nu de beste voeding en waar houd je rekening mee?
- Blaas - Urine wegen
- Honden hebben vaak nog problemen met hun lagere urinewegen, een goed dieet voor je hond zou dan "Royal Canin Unirary S/O hond en TROVET Urinary Struvite ASD hond die het probleem kunnen oplossen en ook preventief ertegen kunnen helpen, dus zeker een aanrader als uw hond dit probleem heeft.
- Drachtig - Zogend
- Na of tijdens de periode dat je teefje drachtig is, heeft ze extra aandacht nodig. TROVET Recovery Liquid CCL Hond/kat en Royal Canin Recovery zijn allebei uitstekende voeding voor deze periodes.
- Gewrichten
- Sommige rassen honden hebben van erfelijke eigenschappen als last van hun gewrichten. ook als je een oude hond hebt kan die last gaan krijgen van zijn gewrichten. om je hond motoriek en op zijn benen te houden is een aanrader: Eukanuba Joint Mobility - Veterinary Diets - Hond. hiermee zou het probleem kunnen verhelpen.
Speelverrijking:
Er zijn van allerlei leuke speelverrijking die je je hond kunt geven en waarschijnlijk gaat je vriend met alles akkoord, maar er zijn ook speeltje die nog bepaalde functies bijdragen die misschien interessant zijn voor je hond.
- Kauwbot en bijtring
Deze speeltjes zijn tijdrovend voor je hond, lekker knagen met een lekker smaakje, maar dat is niet het enigste, want met bijvoorbeeld de bijtring, houd je hond zijn tandjes ook mooi schoon
- Een bal
Ballen zijn altijd leuk en als je creatief bent en een hond hebt die zeer actief is en achter de bal aangaat, dan hou je je vriend ook goed fit, want veel rennen doet wonderen voor de gezondheid van je hond.
Met oudere honden moet je natuurlijk wel wat rustiger aan doen, want zelfs al gaat hij er alsnog achterna, teveel rennen voor zo`n oude loebas is niet altijd goed, hij heeft niet meer het lichaam van een fitte hond.
Trainingsspeeltjes:
Spelen met je hond is heel leuk en wel, maar wat nou als je je hond tijdens het spelen kan trainen?
Zou kun je bijvoorbeeld balletjes verstoppen die je hond uiteindelijk dan weer moet zoeken, hij is hiermee in beweging en benut zijn uitmuntende reukvermogen tot het uiterste een win- win dus.
Het zelfde kun je doen met een "Kong", een Kong is een rubber speeltje die vaak aan een touwtje zit, het leuke aan dit speeltje is dat er een gat in zit, je kunt hier dus een bepaalde geur in achterlaten die je hond dan weer kunt opspeuren.
opvoeding:
Opvoeding, een taak die ontzettend belangrijk is om uit te oefenen, omdat die het gedrag van je hond op jonge leeftijd super erg kan beïnvloeden. Als je je hond niet opvoedt dan wordt je vriend dadelijk agressief, bang, luistert die niet, pakt alles wat die ziet. Een hond die leeft zonder regels dus en dat is niet goed.
Het belangrijkste waar je mee begint is: socialisatie, je hond moet in contact komen met zowel mens als soortgenoten. Tot 7 weken doet je vriend dit bij zijn moeder en broertjes en zusjes. Hij krijgt hier van alles aangeleerd van zijn moeder.
En dan staat opeens binnen in jouw huis, mijn tip, geef je hond over aan algemene dagelijkse werkzaamheden:
Auto`s die langsrijden, stofzuigen, de tv, de wasmachine, loop met hem door de stad of ga ergens naar binnen met hem. doe dit wel in mate, niet in een keer alle prikkels tegelijkertijd opvoeren anders raakt je vriend gestrest en wordt die angstig.
De socialisatieperiode van je hond duurt zo`n 4 maanden, het is dus erg belangrijk dat je in deze eerste 4 maanden veel van deze dingen blijft doen.
- Straffen, Negeren en Belonen
Bij het opvoeden van je hond is het erg belangrijk dat je goed gedrag beloont en slecht gedrag negeert en aanpakt. Straf je hond niet fysiek af, dit zal hem alleen maar onzekerder maken en bang.
Als je wilt werken met commando`s dan zorg je ervoor dat hij de commando altijd doet en niet soms, al doe je het 10 keer opnieuw, dit laat zien dat jij in controle bent als baasje.
- Laat je hond wennen aan alleen zijn
Hoe lief je maatje ook is, hij moet leren dat je er niet altijd zult zijn en hij moet dit accepteren.
Hij moet gaan beseffen dat je telkens terug komt en niet voor altijd weg bent.
Daarom is het verstandig om dit in kleinere stappen te doen.
Begin met een paar keer op de dag naar een andere kamer te gaan in je huis en van 10 minuten wachten tot steeds langer te gaan. Als die begint te schreeuwen of huilen dan moet je het negeren, want als je dan meteen terugkomt op het te stoppen bedenkt je hond: "hee mijn baasje kwam terug toen ik begon te schreeuwen en huilen, volgende keer doe ik het weer". Dat moet je niet willen. en uiteindelijk kun je stappen ondernemen zoals even naar de winkel gaan, op bezoek bij iemand. Op deze manier vind je het hond het misschien alsnog niet leuk, maar kan hij het wel makkelijk accepteren, omdat die weet dat je uiteindelijk wel weer terugkomt.
- Een veilig plekje in huis
Het is belangrijk voor je hond dat die een veilig plekje kan hebben in huis, als die zich wilt terugtrekken of teveel prikkels krijgt. Een Bench is daar de ultieme oplossing voor of een mand. Een Bench is een overdekte mand met een deurtje erin, zorg ervoor dat je hond altijd toegang tot deze Bench heeft. Je kunt de Bench aan het introduceren door met voedertijd hem in de Bench te laten eten. Een tip is ook om er wat speeltjes in achter te laten zodat je hond doorheeft dat het in de Bench alleen maar fijn is.
Zorg er wel voor dat dat niet de enigste ligplaats voor je hond wordt, mocht hij geen zin hebben om in de Bench te liggen is een alternatief wel het fijnste voor je vriend. een mand is een handige oplossing, je kunt de mand naast de Bench leggen of geheeld ergens anders, zoek uit met je hond wat die liever heeft.